Toepassingen van stikstofgas

Stikstof is een inert gas dat geschikt is voor een breed scala aan toepassingen, waaronder verschillende aspecten van de chemische productie, verwerking, behandeling en verschepen.

Stikstof is niet reactief en het is uitstekend voor blanketing en wordt vaak gebruikt als spoelgas. Het kan worden gebruikt om verontreinigingen uit processtromen te verwijderen door middel van methoden zoals strippen en doorspuiten. Vanwege zijn eigenschappen kan het worden gebruikt voor de bescherming van waardevolle producten tegen schadelijke verontreinigingen. Het maakt ook veilige opslag mogelijk, gebruik van ontvlambare stoffen en kan ontplofbare stofexplosies helpen voorkomen.

De toepassingen van stikstofverbindingen zijn natuurlijk enorm gevarieerd vanwege de enorme omvang van deze klasse: daarom zullen hier alleen toepassingen van zuivere stikstof zelf worden overwogen. Tweederde van de stikstof geproduceerd door de industrie wordt verkocht als gas en de resterende een derde als vloeistof. Het gas wordt meestal gebruikt als een inerte atmosfeer wanneer de zuurstof in de lucht brand-, ontploffings- of oxidatiegevaar oplevert. Enkele voorbeelden zijn: 

Voedingsindustrie
Stikstofgas wordt ook gebruikt om een niet-reactieve atmosfeer te creëren. Het wordt op deze manier gebruikt om voedsel te bewaren. Als een gemodificeerde atmosfeer, puur of gemengd met kooldioxide, om de versheid van verpakte of bulkproducten te stikstoferen en te bewaren (door ranzigheid en andere vormen van oxidatieve schade zoals veranderende kleuren te vertragen). Zuivere stikstof als levensmiddelenadditief wordt in de Europese Unie geëtiketteerd met het E-nummer E941.

Gloeilampenindustrie
Lampen mogen niet met lucht worden gevuld, aangezien hete wolfraamdraad zal verbranden in aanwezigheid van zuurstof. Je kunt ook geen vacuüm handhaven of een externe atmosferische druk zal het glas breken. Ze moeten dus worden gevuld met niet-reactief gas zoals stikstof. We kunnen inerte gassen zoals argon of helium gebruiken in plaats van stikstof, maar ze zijn duurder en zeldzamer dan stikstof.

Brandbestrijdingssystemen
Brandbestrijding wordt bereikt door het verminderen van de zuurstofconcentratie waar het vuur bij zal doven, terwijl het op een niveau blijft dat aanvaardbaar is voor blootstelling van de mens voor een korte periode van tijd.

Productie van roestvrij staal
Er zijn verschillende gevallen waarin stikstof kan worden toegevoegd aan staal tijdens staalproductie, zoals smelten, de gietpanverwerking en de gietbewerkingen. Stikstofeffect op hardheid, vervormbaarheid, rekveroudering en stooteigenschappen.

Vulsystemen voor banden
Stikstof wordt gebruikt voor het opblazen van raceauto en vliegtuigbanden, waardoor de problemen veroorzaakt door vocht en zuurstof in natuurlijke lucht worden verminderd. Stikstof zal minder snel door bandenrubber migreren dan zuurstof, wat betekent dat uw bandenspanningen op de lange termijn stabieler zullen blijven. Dat betekent meer consistente bandenspanning tijdens een gebruik terwijl de banden warm worden.

Brandstofsystemen voor vliegtuigen
In sommige vliegtuigbrandstofsystemen wordt stikstof gebruikt om het brandgevaar te verminderen.

Chemische analyse en chemische industrie
Stikstof wordt vaak gebruikt tijdens monstervoorbereiding in chemische analyse. Het wordt gebruikt om het volume van vloeistofmonsters te concentreren en te verminderen. Stikstof is ook belangrijk voor de chemische industrie. Het wordt gebruikt bij de productie van meststoffen, salpeterzuur, nylon, kleurstoffen en explosieven.
beer kegs
Biervaten op druk
Stikstof kan worden gebruikt als vervanging, of in combinatie met koolstofdioxide om vaten van sommige bieren onder druk te zetten, met name stouts en Britse ales, vanwege de kleinere bubbels die het produceert, waardoor het bier wat soepeler en hoofdiger wordt. Stikstof-geladen bieren kunnen worden verpakt in blikjes en flessen.

Stikstofgebruik bij bepaalde zuiverheid 

PSA kan stikstof produceren in verschillende zuiverheidsgraden. Hoe lager de zuiverheid, hoe lager de kosten van stikstofproductie. De kwaliteit van plantaardige olie kan bijvoorbeeld worden gehandhaafd door deklagen met 99,5% stikstofzuiverheid. De normale stikstofzuiverheid voor voedselverwerking ligt in het bereik van 99% tot 99,5%. Stikstof met een lagere zuiverheid in het bereik van 96% tot 99% wordt vaak gebruikt bij brand- en explosiepreventie. Hoge zuiverheid met een stikstofgehalte van 99,9% tot 99,999% wordt meestal gebruikt voor lasersnijden, elektronica solderen en farmaceutische toepassingen. 

VOORDELEN: 
N GEN 300

 Gebruik van de stikstof
 Zuiverheid van de N2
 Voedselverwerking:
  - Wijn blanketing
  - Bier
  - Olie
  - Fruit opslag
 99,0 % tot 99,9 %
 Brandpreventie
 95 %
 Explosiepreventie
 95% tot 98 %
 Chemisch afdekken
 95 % tot 99,9 %
 Druktesten
 95 %
 Spuitgieten
 99 % tot 99,5 %
 Elektronisch solderen
 99,95 % tot 99,995 %
 Lasersnijden
 99,95 % tot 99,995 %
 Farmaceutisch
 99,95 tot 99,999 %
 

Meest populaire OMEGA AIR-oplossing voor stikstofproductie:


Prijsaanvraag

Ik zou graag een aanvraag willen sturen en ik accepteer het Privacybeleid.


Omega Air d.o.o. Ljubljana
Cesta Dolomitskega odreda 10
1000 Ljubljana
Slovenia
+386 (0)1 200 68 00
#EM#696f646c446a6b626f68276a657f207c79#EM#